Spaghetti con carciofi
Spaghetti met artisjokken
Nog een heel eenvoudig en snel gerecht dat o zo rijk aan smaak is! Gebruik hiervoor de kleine paarse artisjokken en zorg ervoor dat ze stevig zijn en geen bruine kleur hebben als je ze koopt. Als je een wat meer romig gerecht wilt, kun je de helft van de gebakken artisjokken pureren met wat van het pastawater en dit vervolgens door de pasta mengen. Ook kun je, voor een snellere versie, artisjokhartjes uit een potje gebruiken.
Ingrediënten
- Spaghetti (320 g)
- Kleine artisjokken (8)
- Knoflooktenen (2)
- Citroenen (2)
- Verse peterselie (handvol)
- Pecorino Romano (100 g)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Bereidingswijze
Snij de citroenen doormidden. Vul een grote kom met koud water en pers hier een citroen in uit. Voeg de uitgeknepen citroen ook toe aan de kom met water. Scheur de buitenste harde bladeren van de artisjok. Snij het onderste gedeelte van de stengel en het topje van de artisjok af. Schil de steel en snij de artisjok vervolgens doormidden. Verwijder het hooi en wrijf dan de gehele artisjok in met de doormidden gesneden citroen. Snij de artisjok vervolgens in plakjes en leg ze in het citroenwater. Maak op deze manier alle artisjokken schoon.
Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit de knoflook even op laag vuur. Voeg de uitgelekte artisjokken toe, samen met de helft van de peterselie en breng alles op smaak met zout en peper. Bak de artisjokken af en toe omscheppend in ongeveer 15 minuten gaar. Voeg wat van het kookwater toe als de saus te droog lijkt te worden.
Kook intussen de spaghetti in de pan met gezouten water al dente. Hak de resterende peterselie grof. Schep de pasta door de saus, samen met nog wat gehakte peterselie en de helft van de geraspte pecorino. Voeg eventueel nog wat eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Meng alles goed en dien op, bestrooid met wat pecorino, de resterende peterselie en een scheutje olijfolie.