Spaghetti con alici e pangrattato
Spaghetti met ansjovis en broodkruim
Echt Zuid-Italiaans armelui eten. Een recept met heel weinig ingrediënten, maar wel met pure smaken. Je kunt ook een smaakbom van het broodkruim maken door de olijfolie waarin je het broodkruim krokant bakt, eerst te verwarmen met een knoflookteen, een ansjovisfilet of een gedroogde rode chilipeper voordat je het brood bakt. Ook kun je, voor een meer authentiek recept, de bliktomaten weglaten.
Ingrediënten
- Spaghetti (320 g)
- Bliktomaten (400 g)
- Ansjovisfilets (6)
- Knoflooktenen (3)
- Rode chilipeper (1)
- Verse peterselie (handvol)
- Sneden oud brood (2)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Bereidingswijze
Breek het oude brood in stukjes en maal het grof in een keukenmachine. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het broodkruim tot het goudbruin is. Breng op smaak met zout en peper en zet het apart.
Snij de knoflook en rode peper in dunne plakjes en hak de peterselie inclusief takjes fijn. Verhit een scheutje olijfolie op halfhoog vuur in een grote koekenpan en voeg de knoflook en ansjovisfilet toe. Roer de ansjovis totdat ze smelten in de olijfolie. Voeg vervolgens de fijngehakte peterselie toe en bak een minuutje mee. Voeg de bliktomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 20 minuten sudderen.
Kook intussen de spaghetti al dente in een grote pan met gezouten water. Schep de pasta vervolgens door de saus en voeg eventueel een paar eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Dien op, bestrooid met wat gehakte peterselie, een scheutje olijfolie en het broodkruim.