Spaghetti alle vongole
Spaghetti met venusschelpen
Paste met venusschelpen is vaak het eerste gerecht wat we eten als we op vakantie in Italië zijn. Die heerlijke smaak van de zee in een zeer eenvoudig recept. Bij het koken van dit gerecht heb je echt het kookvocht van de pasta nodig. Dit zetmeelrijke pastawater en de olijfolie emulgeren tot een crèmige saus wanneer je dit goed met elkaar mengt. Mocht je niet aan venusschelpen kunnen komen, dan kun je het gerecht ook prima maken met kokkels, scheermessen of zelfs mosselen.
Ingrediënten
- Spaghetti (320 g)
- Venusschelpen (1 kg)
- Knoflooktenen (2)
- Gedroogde rode chilipeper (1)
- Citroen (1)
- Droge witte wijn (1 glas)
- Verse peterselie (handvol)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Bereidingswijze
Maak de venusschelpen goed schoon. Gooi gebroken of lege exemplaren wet. Tik de schelpen één voor één tegen de gootsteen of op de snijplank om te kijken of ze zich volledig sluiten. Gooi de exemplaren die echt openblijven ook weg. Plaats de schelpen in een bak met water en bestrooi ze royaal met zout. Laat ze zo 30 minuten liggen. Hierdoor spuwen ze zelf hun zand uit. Spoel ze vervolgens goed af en zet ze apart.
Snij de knoflook in dunne plakjes en hak de blaadjes van de peterselie grof. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de knoflook, rode peper en de stengels van de peterselie één minuut op hoog vuur. Voeg dan de schelpen toe, samen met de witte wijn. Bedek de pan met een deksel en laat alles een paar minuten koken. Als de venusschelpen zijn geopend zijn ze gaat, schep ze dan meteen uit de pan in een kom. Zeef het kookvocht met behulp van een vergiet. Haal ongeveer driekwart van de venusschelpen uit haar schelp en voeg ze toe aan het kookvocht.
Kook de spaghetti intussen twee minuten minder dan al dente in een ruime pan met gezouten water. Verhit het kookvocht, zonder schelpdieren, in de koekenpan op hoog vuur. Schep de pasta erdoor, samen met een flinke scheut van het pastawater en kook hierin de pasta in de laatste twee minuten al dente. Voeg alle venusschelpen, een deel van de gehakte peterselie en de rasp van de citroen toe en roer de pasta continu rond zodat het zetmeel vrijkomt en een crèmige saus ontstaat. Dien op, bestrooid met de resterende peterselie en een scheutje olijfolie.