Panzanella con peperoni arrosti
Panzanella met geroosterde paprika
Panzanella is een perfect gerecht om oud brood op te maken. Origineel wordt het brood geweekt in water om het zo zacht te maken, waardoor het alle smaken van de overige ingrediënten goed opzuigt. In dit gerecht is het brood juist krokant gemaakt voor een bite en vervolgens wat zachter gemaakt door de azijn. Je kunt ingrediënten zoals komkommer, ui en olijven toevoegen naar smaak.
Ingrediënten
- Cherrytomaten (200g)
- Rode paprika (2)
- Gele paprika (1)
- Knoflooktenen (2)
- Sneden oud brood (4)
- Verse basilicum (handvol)
- Witte wijnazijn (4 el)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Snij het brood in grote blokken en schep ze in een schaal. Besprenkel het brood met olijfolie en een fijngehakte knoflookteen. Meng goed en stort het brood vervolgens op een bakplaat. Grill het brood in een voorverwarmde oven tot het goudbruin is. Laat het vervolgens afkoelen in een kom en besprenkel het dan met de witte wijnazijn.
Verwarm de oven voor tot 200 graden. Snij de paprika’s doormidden en bak ze in de oven tot het vel verbrand. Haal ze uit de oven, stop ze in een plastic zak en laat ze wat afkoelen. Vervolgens kun je het vel er makkelijk afhalen en kun je de zaadlijsten en pitten verwijderen. Snij de paprika in repen en schep ze in een kom. Voeg hier een gehakte knoflookteen, een snuf zout, driekwart van de basilicum en een scheut olijfolie aan toe.
Grill de tomaten kort in een grillpan en voeg ze toe aan de paprika’s, samen met het brood. Schep alles goed om en garneer het met de resterende basilicumblaadjes. Laat de salade afkoelen voordat je hem opdient.