Lenticchie e salsiccia
Linzen met worst
Toegegeven, het is niet perse een heel fotogeniek gerecht, maar het is wel echt heel erg lekker. In Italië eten ze linzen standaard op oudjaarsavond. Volgens traditie symboliseren ze geld en economische voorspoed en hoe meer je er van eet, van hoe meer rijkdom je je kunt verzekeren. Echt een rustiek en winters gerecht om met brood te eten.
Ingrediënten
- Gedroogde linzen (250g)
- Passata di pomodoro (250g)
- Varkensworst (450g)
- Witte wijn (50g)
- Water (500g)
- Selderij (1)
- Wortel (1)
- Ui (1)
- Takjes rozemarijn (2)
- Blaadjes salie (4)
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 95 minuten
Bereidingswijze
Was de linzen en laat ze ongeveer 30 minuten in ruim water weken. Snijd intussen de wortel, de selderij en de ui zeer fijn. Verhit wat olijfolie in een grote braadpan en fruit hierin de fijngehakte wortel, selderij en ui totdat ze zacht zijn. Haal intussen het vel van de worsten en breek ze in grote stukken. Voeg ze toe aan de braadpan en bak ze rondom bruin. Voeg tevens de gehakte rozemarijn en salie toe.
Voeg wanneer de worsten aangebakken zijn de wijn toe en laat de alcohol verdampen. Giet de linzen af en voeg ze toe aan de braadpan. Bak ze ongeveer een minuut mee en voeg dan de passata en het water toe. Roer goed door, bedek de pan met de deksel en laat ongeveer 40 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg na 40 minuten zout en peper naar smaak toe en laat nogmaals, maar nu zonder deksel, 40 minuten op laag vuur pruttelen. Dien vervolgens op met wat goede olijfolie en een paar sneden geroosterd brood.