Je bekijkt nu Sedani van Norma

Sedani van Norma

Sedani alla Norma

Sedani van Norma

Pasta alla Norma is een Siciliaans gerecht uit de stad Catania. Het is bedacht als eerbetoon aan de componist Bellini en zijn opera Norma uit 1831. Het is een heerlijk en geurig pastagerecht met stevige smaken van gefrituurde aubergine, zoete tomaten, kruidige basilicum en zoutige ricotta. De ricotta salata is een gezouten en gedroogde variant van verse ricotta en is verkrijgbaar bij Italiaanse delicatessenzaken of horecagroothandels. Mocht je het niet kunnen vinden, dan kun je altijd pecorino gebruiken.

Ingrediënten

  • Sedani Rigati (320 g)
  • Aubergine (500 g)
  • Gepelde bliktomaten (500 g)
  • Ricotta salata (100g)
  • Knoflooktenen (2)
  • Verse basilicum (handvol)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten

Wachttijd: 60 minuten

Bereidingswijze

Snij de aubergine in blokjes of reepjes en leg ze in een vergiet. Bestrooi ze flink met zout en laat ze minimaal 1 uur uitlekken. Knijp daarna licht in de aubergines om het vocht eruit te drukken en dep ze goed droog.

Snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit de knoflook even op laag vuur. Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout, peper en driekwart van de basilicum. Laat de saus ongeveer 30 minuten op een laag vuur sudderen.

Verhit intussen een flinke laag olijfolie in een bakpan en frituur de aubergine tot deze goudbruin is. Laat de gefrituurde aubergine vervolgens uitlekken op keukenpapier. Kook de sedani in een ruime pan met gezouten water al dente. Schep de pasta door de saus, samen met de gefrituurde aubergine en de helft van de geraspte ricotta. Voeg eventueel een paar eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Meng alles goed en dien het op met de resterende basilicum, geraspte ricotta en een scheutje olijfolie.