Peposo
Peposo
Peposo is ook weer een Toscaans recept. Het vlees wordt heel langzaam gekookt in rode wijn, waardoor het heel zacht wordt. Dit gebeurde vroeger in terracotta potten aan de randen van de ovens. Door de flink dosis zwarte peper wordt het gerecht lekker pittig. In dit recept gebruiken we een stuk sukadevlees van iets meer dan een kilo, maar je kunt hiervoor ook ander vettig rundvlees gebruiken.
Ingrediënten
- Sukadevlees (1 kg)
- Knoflooktenen (9)
- Bliktomaten (400 g)
- Fles Chianti of andere rode wijn (1)
- Verse rozemarijn (3 takjes)
- Verse salie (8 blaadjes)
- Verse laurier (2 blaadjes)
- Gemalen zwarte peper (1 el)
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 300 tot 360 minuten
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 120 graden. Snij het vlees in blokken van ongeveer 4 cm. Snij de tomaten in stukjes en hak de knoflook fijn. Plaats het vlees met de tomaten, de knoflook en de kruiden in een grote braadpan. Giet de rode wijn erbij en zorg dat het vlees helemaal onderstaat. Breng op smaak met zout en de zwarte peper.
Zet de pan op hoog vuur en breng alles aan de kook. Haal de pan van het vuur en zet deze met de deksel net niet helemaal gesloten in de oven. Laat het vlees 3 uur sudderen. Dek vervolgens de pan volledig af met de deksel en laat nog eens 2 tot 3 uur sudderen. Schep af ten toe om en zorg dat de saus niet teveel inkookt. Het vlees moet heel zacht worden. Dien het gerecht vervolgens warm op. Je kunt het ook de volgende dag eten, dan is het nog lekkerder.