Je bekijkt nu Octopus uit Santa Lucia

Octopus uit Santa Lucia

Polpo alla Luciana

Octopus uit Santa Lucia

Octopus ziet er misschien wat vies uit en lijkt moeilijk klaar te maken, maar het is heerlijk en eigenlijk juist heel makkelijk om te bereiden. Octopus heeft de neiging om wat taai te zijn, daarom kun je het beste octopus uit de diepvries kopen. Door het invriezen worden de eiwitten afgebroken en wordt de octopus malser. Daarnaast is hij uit de diepvries ook vaak al schoongemaakt. Als je een verse octopus koopt, kun je deze dan ook het beste even invriezen. De bereiding in dit recept is bij ons favoriet, de gegrilde maar toch boterzachte tentakels met de geurige tomatensaus is overheerlijk!

Ingrediënten

  • Grote octopus (+/- 1300 g)
  • Cherrytomaten (500 g)
  • Knoflooktenen (5)
  • Kappertjes (1 el)
  • Rode chilipeper (1)
  • Verse peterselie (handvol)
  • Zwarte olijven zonder pit (handvol)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 65 minuten

Bereidingswijze

Laat de octopus een nacht van te voren ontdooien in de koelkast. Gebruik een scherp mes om de ogen en de bek te verwijderen. Draai het bolle gedeelte aan de achterkant van het hoofd van de octopus binnenstebuiten, verwijder de ingewanden en was hem goed onder stromend water. Was vooral de zuignappen aan de tentakels goed.

Snij de cherrytomaten doormidden en zet ze apart. Snij drie knoflooktenen in dunne plakjes en hak de rode peper fijn. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan met hoge randen en fruit de knoflook en rode peper kort aan. Voeg de octopus toe en bak deze totdat deze mooi verkleurd. Zet vervolgens het vuur lager en kook de octopus ongeveer 30 minuten in haar eigen vocht.

Snij intussen de overige twee knoflooktenen in dunne plakjes. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit de knoflook kort. Voeg dan de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de tomaten 20 minuten koken en druk ze dan een beetje fijn. Voeg na 30 minuten koken de olijven, kappertjes, peterselie en gekookte tomaten toe aan de pan met de octopus en laat het geheel nogmaals 25 minuten koken.

De octopus is gaar als je geen weerstand meer voelt wanneer je erin prikt met een vork. Het vlees moet heel mals en zacht zijn. Haal de octopus uit de pan en snij hem in stukken. Laat de saus op hoog vuur wat verder inkoken en verhit een grillpan op hoog vuur. Besprenkel de stukken octopus met wat olijfolie en grill totdat ze lichtjes karamelliseren. Dien ze op samen met de saus en wat geroosterd brood.