Parmigiana di melanzane
Aubergineschotel
Parmigiana di melanzane is bij verre het favoriete groentegerecht van onze familie en wordt standaard elke kerstavond op tafel gezet. Het gerecht is ook perfect geschikt als vleesvervanger voor een hoofdgerecht. Het ovengerecht bestaat uit gefrituurde aubergine, kruidige tomatensaus met basilicum en zacht smeltende mozzarella. Voor een gezondere versie kun je de aubergines ook insmeren met olijfolie en ze dan roosteren in de oven. Eventuele restjes smaken de tweede dag nog beter!
Ingrediënten
- Grote aubergines (4)
- Passata di pomodoro (680 g)
- Mozzarella (250 g)
- Knoflooktenen (2)
- Verse basilicum (handvol)
- Parmigiano Reggiano (75 g)
- Zonnebloemolie
- Bloem
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 100 minuten
Bereidingswijze
Snij de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter dik, leg ze in een vergiet en bestrooi ze flink met zout. Laat ze minstens 1 uur uitlekken. Knijp daarna licht in de aubergines om het vocht eruit te drukken.
Verhit intussen een scheut olijfolie in een sauspan. Hak de knoflook zeer fijn en fruit een minuutje op laag vuur. Voeg de passata toe samen met een paar basilicumblaadjes. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door. Laat de saus, afgedekt met een deksel, ongeveer 40 minuten op laag vuur inkoken. Verhit intussen een flinke laag zonnebloemolie in een bakpan. Haal de aubergines door de bloem en frituur ze vervolgens in de zonnebloemolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Snij de mozzarella in kleine blokjes.
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en bestrijk de bodem met een dun laagje tomatensaus. Bedek met de plakken aubergine, welke elkaar licht moeten overlappen. Bestrijk ze met een dun laagje tomatensaus. Strooi er wat mozzarella en basilicumblaadjes overheen en rasp er een laagje parmigiano over. Bedek weer met plakken aubergine. Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn en eindig met een laagje tomatensaus, basilicum en kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven.