Pizza bianca con salsiccia e patate
Witte pizza met worst en aardappels
De pizza bianca is een ‘witte’ pizza zonder tomatensaus. In dit recept wordt de pizza belegd met rauwe aardappelen, varkensworst, smeuïge provola en mozzarella. De combinatie van de worst en aardappelen op een pizza klinkt misschien apart, maar is echt heerlijk! Je kunt het deeg prima een dag van te voren bereiden. Zet het dan afgedekt in de koelkast zodat het minder snel rijst. Haal het vervolgens minimaal 3 uur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamertemperatuur verder rijzen. Zorg dat de oven echt goed heer is voordat je de pizza gaat bakken en gebruik een pizzasteen als je deze toevallig hebt!
Ingrediënten
- Bloem type 00 (400g)
- Gedroogde gist (7 g)
- Warm water (260 ml)
- Zout (2 tl)
- Varkensworst (200 g)
- Aardappelen (3)
- Provola (100 g)
- Mozzarella (1)
- Verse rozemarijn (enkele takjes)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 70 minuten
Bereidingswijze
Los de gist op in het warme water. Meng de bloem met het zout in een grote kom. Meng langzaam het water door de bloem om een deeg te vormen. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het 10 minuten. Bedek met een theedoek en laat 10 minuten rijzen. Kneed het deeg vervolgens nog 2 minuten en plaats het op een groot bord. Bedek opnieuw met een theedoek en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
Schil intussen de aardappels en snij ze met behulp van een kasschaaf in dunne plakjes. Meng ze in een kom met een scheutje olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rits de rozemarijnnaadjes van de takjes, voeg ze toe aan de aardappels en snij de mozzarella en provola in dunne slierten.
Verwarm de oven voor tot 250 gaden. Bedek een ovenplaat met bakpapier en vet deze in met wat olijfolie. Stort hier het deeg op en duw dit vanaf het midden naar de hoeken, totdat de hele ovenplaat is bedekt met het deeg. Bestrooi met de provola en mozzarella en verdeel de aardappelschijfjes en rozemarijnnaaldjes over het deeg. Verwijder het vel van de worsten, breek ze in kleine stukjes en verdeel over het deeg. Breng de pizza op smaak met zout, peper en een klein scheutje olijfolie. Bak ongeveer 20 minuten in de oven totdat de randen van het deeg lichtbruin kleuren.