Je bekijkt nu Mafaldine met ansjovis en broodkruim

Mafaldine met ansjovis en broodkruim

Mafaldine con alici e pangratatto

Mafaldine met ansjovis en broodkruim

Echte armeluispasta uit Palermo met maar weinig ingrediënten en een heel bijzondere smaak. De ziltigheid van de ansjovis gecombineerd met de zoete rozijnen en de zure tomatenpuree is echt heel erg lekker. En dan wordt het gerecht ook nog afgemaakt met krokant broodkruim! De mafaldine is een Siciliaanse pastasoort die hier misschien moeilijk te vinden is, maar je kunt hem eventueel vervangen door spaghetti of tagliatelle.

Ingrediënten

  • Mafaldine (320 g)
  • Knoflooktenen (3)
  • Ansjovisfilet (8)
  • Tomatenpuree (3 el)
  • Pijnboompitten (30 g)
  • Rozijnen (30 g)
  • Suiker (1 tl)
  • Sneden oud brood (2)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten

Bereidingswijze

Breek het oude brood in stukjes en maal het grof in een keukenmachine. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het broodkruim tot het goudbruin is. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.

Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de knoflook even op laag vuur. Voeg de ansjovisfilets toe en laat ze al roerend smelten in de olijfolie. Voeg de tomatenpuree toe samen met een paar eetlepels van het kookwater en meng het goed zodat alles smelt. Voeg de pijnboompitten en rozijnen toe en breng alles op smaak met peper en de suiker. Laat de saus op een laag vuur verder sudderen en voeg eventueel nog wat van het kookwater toe als de saus te droog lijkt te worden.

Kook intussen de mafaldine in een ruime pan met gezouten water al dente. Schep de pasta door de saus en meng alles goed door. Dien op, bestrooid met het geroosterde broodkruim en een scheutje olijfolie.