Lasagne primavera
Lasagne met voorjaarsgroenten
Een heerlijk lasagne recept voor wanneer het voorjaar weer aanbreekt en verse groenten zoals asperges, erwten en sperziebonen weer op hun best zijn. Je kunt iets van gekookte ham of pancetta toevoegen, maar in dit recept is besloten om de verse voorjaarsgroenten juist naar voren te laten komen. Als je zelf de lasagne wilt maken, gebruik dan 500 gram type 00 bloem, 100 gram semola di grano duro en 6 eieren. Eventueel kun je wat saffraan aan het deeg toevoegen voor een mooie gele kleur.
Ingrediënten
- Lasagne vellen (500 g)
- Groene asperges (400 g)
- Verse doperwten, gepeld (500 g)
- Sperziebonen (500 g)
- Knoflookteen (1)
- Sjalot (1)
- Pecorino Romano (250 g)
- Volle melk (550 ml)
- Gezouten boter (50 g)
- Bloem (50 g)
- Nootmuskaat
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Bereidingswijze
Maak de asperges schoon. Verwijder het houtachtige onderste deel van de asperges. Snij de toppen eraf, snij ze overlangs doormidden en houdt ze apart. Snij de stengels in plakjes en zet apart. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen, snij in in stukjes van ongeveer 2 centimeter en zet ook apart. Snij de sjalot fijn en de knoflook in dunne plakjes.
Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit de sjalot samen met de knoflook ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de aspergestengels toe, bak even mee en voeg dan een half glas water toe. Stoof de asperges totdat het vocht zo goed als volledig is verdampt en pureer dan alles fijn in een keukenmachine. Zet apart. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en voeg de erwten en sperziebonen toe. Meng goed en bak een paar minuten en voeg dan de aspergetoppen toe. Voeg weer een half glas water toe en stoof de groenten totdat het vocht is verdampt. Let op dat de groenten een bite blijven houden. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
Laat intussen de boter smelten in een grote steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en blijf roeren totdat de bloem gaar is. Deze is gaar wanneer hij zanderig en droog wordt. Voeg vervolgen geleidelijk 500 milliliter melk toe en blijf roeren op laag vuur totdat de bechamelsaus de dikte van yoghurt krijgt. Breng hem op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en verdeel een dun laagje bechamelsaus over de bodem. Bedek met een laag lasagne vellen, gevolgd door nog een dun laagje bechamelsaus. Besprenkel met een beetje van de aspergesaus en verdeel er wat van de gestoofde groenten overheen. Rasp hier een laag pecorino overheen. Herhaal deze stappen tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag pecorino. Bak de pasta ongeveer 15 minuten in de oven en zet vervolgens nog eens 5 minuten onder de grill zodat er een goudbruine korst ontstaat. Laat de lasagne minimaal 15 minuten afkoelen voor het opdienen.