Je bekijkt nu Sardine balletjes

Sardine balletjes

Polpette di sarde

Sardine balletjes

Gehaktballetjes, maar dan met verse sardines. Je zou de verse sardines kunnen vervangen door goede kwaliteit sardines uit blik, maar dan zul je waarschijnlijk ook wat meer broodkruim moeten toevoegen. Verrassend lekker op zichzelf met wat citroensap, met wat tomatensaus of zelfs door de pasta.

Ingrediënten

  • Verse sardines (600 g)
  • Broodkruim (250 g)
  • Rozijnen (50 g)
  • Pijnboompitten (50 g)
  • Eieren (2)
  • Pecorino Romano (50 g)
  • Citroen (1)
  • Verse peterselie (handvol)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten

Bereidingswijze

Begin met het schoonmaken van de sardines. Verwijder de schubben met de achterkant van een mes. Verwijder de kop en de staart, snij de buikholte open en verwijder ook de ingewanden. Verwijder vervolgens de ruggengraat. Spoel de sardines goed af en dep ze droog.

Hak de vis fijn en meng in een grote kom met het broodkruim, rozijnen, pijnboompitten, de gehakte peterselie. Voeg zoveel olijfolie toe tot het mengsel goed bind. Breng op smaak met zout en peper en voeg de geklutste eieren en de pecorino toe. Meng alles goed en vorm dan balletjes van het mengsel ter grootte van een golfbal.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de balletjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin. Dien ze dan op, besprenkeld met wat citroensap.