Je bekijkt nu Aubergine balletjes

Aubergine balletjes

Polpette di melanzane

Aubergine balletjes

Gehaktballetjes met de perfecte vleesvervanger, de aubergine! Hier worden ze opgediend met een tomatensaus. Perfect voor een vegetarisch gerecht. Voor een nog iets wat lekkere, maar ongezondere, variant kun je de aubergineblokjes frituren in de olijfolie en ze dan verder bewerken. Hier houden we het gezond en roosteren we ze in de oven.

Ingrediënten

  • Aubergines (3)
  • Oud brood (60 g)
  • Ei (1)
  • Pecorino Romano (100 g)
  • Ui (1)
  • Knoflooktenen (3)
  • Passata di pomodoro (400 g)
  • Verse basilicum (handvol)
  • Broodkruim
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 35 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten

Bereidingswijze

Verwarm de oven tot 220 graden. Snij of scheur het oud brood in stukken en voeg toe aan een kom. Voeg een half glas water toe, meng alles goed en laat het brood zompig worden. Snij de aubergines in de lengte doormidden, kerf het vruchtvlees kruislings in en besprenkel de aubergines met wat zout en een scheutje olijfolie. Rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn en laat ze dan afkoelen.

Snij voor de saus de ui fijn. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan en fruit de ui samen met 2 gekneusde tenen knoflook en de stengels van de basilicum ongeveer 10 minuten op laag vuur totdat alles zacht is. Verwijder dan de stengels van de basilicum, voeg de passata toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de helft van de basilicum toe en meng alles goed. Laat de saus op laag vuur met deksel minimaal 30 minuten koken.

Maak intussen de aubergine balletjes. Schep het auberginevlees uit de schil en snij het in kleine blokjes. Meng ze in een grote kom met de geraspte pecorino, de geraspte knoflook, het ei en de gescheurde basilicum. Knijp het water uit het brood, wrijf het brood in je handen zodat het kleine broodkruimels worden en voeg ze toe aan de mengkom, samen met een scheutje olijfolie. Breng het geheel op smaak met zout en peper, meng alles goed door elkaar en vorm dan ongeveer 15 balletjes van het mengsel ter grootte van een golfbal. Wentel ze door het broodkruim en zet ze apart.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de balletjes rondom bruin. Dien ze op samen met de tomatensaus en nog wat basilicumblaadjes.