Je bekijkt nu Kip parmigiana

Kip parmigiana

Pollo alla parmigiana

Kip parmigiana

Niks Italiaans aan, maar toch wel lekker. De van oorsprong gepaneerde en dun geslagen lapjes vlees of aubergines uit Sicilië, zijn in Amerika als gevolg van de Italiaanse emigratiegolf veranderd in gepaneerde kipfilets. In Amerika wordt dit gerecht bovenop een bord pasta geserveerd… Een beetje overdreven. Hier dienen we ze op zichzelf op, belegt met wat gesmolten mozzarella.

Ingrediënten

  • Biologische kipfilet (4)
  • Bliktomaten (800 g)
  • Pecorino Romano (75 g)
  • Knoflooktenen (4)
  • Rode chilipeper (1)
  • Rode ui (1)
  • Mozzarella (2)
  • Sneden oud brood (4)
  • Bloem (4 el)
  • Eieren (2)
  • Gedroogde oregano (2 tl)
  • Verse basilicum (handvol)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

Bereidingswijze

Snij de ui en de stengels van de basilicum zeer fijn. Snij de rode chilipeper doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snij de peper vervolgens net zo fijn als de ui. Hak twee van de knoflooktenen fijn en schraap hem met de zijkant van je mes tot pulp. Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en laat de ui samen met de basilicumstengels en rode peper ongeveer 10 minuten op laag vuur garen. Voeg de laatste paar minuten de knoflook toe. Knijp de bliktomaten boven de pan fijn en breng op smaak met zout en peper. Voeg de helft van de basilicum toe, meng alles goed en laat de saus dan afgedekt ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.

Breek intussen het oude brood in stukjes en maal het grof in een keukenmachine. Stort het in een groot bord en meng het met de geraspte pecorino. Stort het bloem in een tweede bord en breng het op smaak met zout en peper. Kluts de eieren in een derde bord. Snij het overtollig vet van de kipfilets en snij ze dan in de lengte in tweeën. Sla ze met een deegroller wat platter. Bestrooi ze met wat zout, peper en de oregano. Snij de mozzarella in plakken en laat ze uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Wentel de kipfilets door de bloem, schud het overtollige bloem eraf, wentel ze vervolgens door het ei en tot slot door het broodkruim. Druk het broodkruim goed aan en zet ze dan apart. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de twee resterende gekneusde knoflooktenen toe. Verwijder ze als ze beginnen te verkleuren en voeg dan de kipfilets toe. Bak ze aan een kant goudbruin en draai ze dan om. Bedek ze met de mozzarella en zet dan de pan een paar minuten in de hete oven totdat de mozzarella is gesmolten.

Verdeel de tomatensaus over de borden. Leg hier de kipfilets op en besprenkel het geheel met de resterende basilicum en een scheutje olijfolie.