Je bekijkt nu Aubergine rolletjes

Aubergine rolletjes

Involtini di melanzane

Aubergine rolletjes

Opgerolde aubergines, gevuld met alles wat je lekker vindt! Dit recept is van Giorgio Locatelli, maar wij vinden de vulling zo lekker dat we het recept hier toch hebben opgenomen. In dit recept worden ze heel simpel gevuld met wat ui, rozijnen, pijnboompitten en pecorino, maar hier kun je eindeloos experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan een vulling van ham en kaas om ze vervolgens af te bakken in wat tomatensaus. Of vervang simpelweg de pijnboompitten en rozijnen door amandelen of pistachenoten, verse kruiden en mozzarella. De rusttijd voor de aubergines is voor dit recept echt nodig omdat de aubergines anders taai worden.

Ingrediënten

  • Aubergines (2)
  • Rode ui (1)
  • Knoflooktenen (2)
  • Rozijnen (50 g)
  • Pijnboompitten (50 g)
  • Pecorino Romano (75 g)
  • Citroen (1)
  • Broodkruim (3 el)
  • Verse laurier (enkele bladeren)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten

Wachttijd: 90 minuten

Bereidingswijze

Maak de aubergines schoon en snij ze dan in de lengte in dunne plakken van ongeveer 5 millimeter dik. Leg ze in een vergiet en bestrooi ze met flink wat zout. Laat ze anderhalf uur uitlekken. Knijp daarna licht in de aubergines om het vocht eruit te drukken. Breng intussen een grote pan met water aan de kook en kook de aubergineplakken vervolgens één minuut. Laat ze goed uitlekken op een schone theedoek en zet ze apart.

Maak intussen de vulling. Snij de ui en de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook in ongeveer 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de rozijnen en pijnboompitten toe en laat een minuut meebakken. Breng op smaak met zout en peper, laat het mengsel afkoelen en meng het dan met de geraspte pecorino en een scheutje olijfolie totdat je een enigszins plakkend mengsel krijgt.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Verdeel het mengsel over de aubergineplakken, rol ze strak op en zet er telkens 4 vast op een houten spies, om en om met de laurierbladeren. Plaats de auberginerolletjes in een ovenschaal en besprenkel ze met het broodkruim en een scheutje olijfolie. Bak ze vervolgens 10 minuten in de oven tot het broodkruim mooi goudbruin wordt. Besprenkel ze met wat citroensap en dien ze dan op.