Je bekijkt nu Cannellini bonen met pancetta

Cannellini bonen met pancetta

Fagioli cannellini con pancetta

Cannellini bonen met pancetta

Misschien niet het meest aantrekkelijk uitziende gerecht, maar voor mensen die van bonen houden echt heerlijk. Een lekker hartig, winters gerecht vol met eiwit. In dit recept worden gedroogde cannellini bonen gebruikt die je vervolgens een nacht moet laten weken en dan nog ruim een uur moet koken. Voor het gemak en snelheid kun je ook goede kwaliteit cannellini bonen uit een blik gebruiken. Deze zijn al gekookt en hoeven dus alleen nog maar opgewarmd te worden.

Ingrediënten

  • Gedroogde cannellini bonen (250 g)
  • Tomaten (6)
  • Ui (1)
  • Knoflooktenen (3)
  • Pancetta (150 g)
  • Verse basilicum (handvol)
  • Verse peterselie (handvol)
  • Verse rozemarijn (4 takjes)
  • Verse laurier (2 blaadjes)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 90 minuten

Bereidingswijze

Voeg de gedroogde bonen samen met een gekneusde knoflookteen en een paar laurierblaadjes toe aan een grote kom, overgiet ze ruim met koud water en laat ze de hele nacht weken.

Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg twee rozemarijn takjes toe, een gekneusde knoflookteen en de bonen. Breng het geheel aan de kook en laat de bonen dan op laag vuur in ongeveer 80 minuten gaar koken. Giet ze af en zet ze apart.

Kruis de tomaten bij het steeltje in en leg ze een halve minuut in kokend water. Giet ze vervolgens af en dompel ze in koud water. Ontvel vervolgens de tomaten, verwijder de zaadjes en snij ze in blokjes. Snij de ui fijn en de knoflook in dunne plakjes. Snij de pancetta in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en vervolgens in dunne reepjes.

Verhit een klein scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de pancetta op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten krokant. Schep de pancetta vervolgens uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de ui samen met de knoflook en de resterende takjes rozemarijn toe en laat op laag vuur in ongeveer 10 minuten zacht worden. Voeg driekwart van de pancetta toe samen met de tomaten, de cannellini bonen en de gehakte basilicum en peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Dien op bestrooid met de resterende kruiden en met een scheutje olijfolie.