Je bekijkt nu Dubbel gekookte andijvie

Dubbel gekookte andijvie

Ripassata di cicoria

Dubbel gekookte andijvie

Ripassata betekent letterlijk dubbel gekookt en is een heel eenvoudige en lekkere manier op bladgroenten klaar te maken. Hier is gekozen voor andijvie, maar je kunt deze bereidingswijze ook perfect gebruiken voor bijvoorbeeld witlof, roodlof of raapstelen. Om het gerecht nog iets rijker te maken zijn er pijnboompitten, rozijnen en olijven toegevoegd, maar het is ook heerlijk met alleen wat knoflook, ansjovis en rode chilipeper.

Ingrediënten

  • Andijviekroppen (3)
  • Knoflooktenen (3)
  • Ansjovisfilet (6)
  • Olijven (100 g)
  • Rozijnen (50 g)
  • Pijnboompitten (50 g)
  • Rode chilipeper (1)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten

Bereidingswijze

Snij de bittere onderkant van de andijvie en was de bladeren voorzichtig in wat koud water. Kook de andijviebladeren vervolgens 6 minuten in ruim gezouten water. Giet het water af, laat de andijvie afkoelen en knijp er dan zoveel mogelijk water uit.

Snij de knoflook en de rode peper in dunne schijfjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en voeg de ansjovisfilets toe. Blijf roeren totdat de ansjovis smelt in de olijfolie. Voeg de knoflook, rode peper en olijven toe en bak deze ongeveer een minuut mee. Voeg de andijvie toe, samen met de rozijnen en de pijnboompitten en bak deze ongeveer 8 minuten mee op middelhoog vuur. Breng alles op smaak met zout en peper. Dien het gerecht warm of koud op.