Je bekijkt nu Focaccia uit Bari

Focaccia uit Bari

Focaccia Barese

Focaccia uit Zuid-Italië is een heerlijk platbrood dat op een met olijfolie doordrenkte bakplaat in vorm wordt getrokken en vervolgens in de oven wordt gebakken. Door de olijfolie wordt het deeg ook een beetje gefrituurd wat resulteert in een knapperige, licht aangebrande, bodem. Je kunt de focaccia daarom het beste eerst bakken boven vuur en vervolgens afbakken in de oven. Voor dit gerecht heb je dan ook een ovenbestendige pan nodig! In de Italiaanse stad Bari eten ze deze focaccia met cherrytomaten en olijven, maar je kunt ook uien gebruiken of de focaccia alleen met zout, peper en rozemarijn eten.

Ingrediënten

  • Bloem type 00 (130 g)
  • Semola di grano duro (200 g)
  • Water (230 ml)
  • Aardappelpuree (65 g)
  • Gedroogde gist (7 g)
  • Cherrytomaten (330 g)
  • Zwarte olijven (20)
  • Zout (8 g)
  • Suiker (0,5 tl)
  • Gedroogde oregano (1 el)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten

Wachttijd: 140 minuten

Bereidingswijze

Meng in een grote kom de bloem en semola, de aardappelpuree, het water, de gist, de suiker, het zout en 40 milliliter olijfolie tot een deeg ontstaat. Kneed het deeg ongeveer 15 minuten op een met bloem bestoven werkblad. Het deeg moet helemaal glad en elastisch zijn en een klein beetje plakkerig. Snij het deeg in twee gelijke stukken en maak hier ballen van. Leg ze in twee, met olijfolie ingevette, kommen. Bestrijk de twee deegballen licht met wat olijfolie en dek de kommen af met plasticfolie. Laat ze 2 uur rijzen op kamertemperatuur.

Vet een ovenbestendige pan van ongeveer 30 centimeter doorsnede in met wat olijfolie. Leg een deegbal in de pan en duw het deeg naar de vorm van de plan zonder het te scheuren. Dek de andere deegbal af met plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast zodat deze niet te lang verder rijst. Snij de tomaten doormidden en druk de helft ervan met het snijvlak omlaag samen met 10 olijven in het deeg. Dek de pan af met een schone theedoek en laat nog eens 20 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Strooi de helft van de oregano en wat zout over het deeg. Sprenkel er een klein scheutje olijfolie overheen en bak de focaccia ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Zet dan de pan in de oven en bak de focaccia ongeveer 17 minuten tot hij mooi goudbruin is. Laat een paar minuten afkoelen en dien het brood dan op. Herhaal deze stappen met de tweede deegbal.