Je bekijkt nu Gebakken artisjokken

Gebakken artisjokken

Carciofi in padella

Gebakken artisjokken

Gebakken artisjokpartjes met olijfolie, knoflook en peterselie! Wat Gonnie betreft de beste manier om artisjokken klaar te maken! Het schoonmaken van de artisjokken kost wat werk, maar de vervolgstappen van het gerecht stellen niets voor en zijn heel snel. Als je wat overhoud zijn ze heerlijk door een omelet of gewoon zo, koud op brood.

Ingrediënten

  • Kleine artisjokken (12)
  • Knoflooktenen (2)
  • Verse peterselie (handvol)
  • Citroenen (2)
  • Roomboter (50 g)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten

Bereidingswijze

Snij de citroenen doormidden. Vul een grote kom met koud water en pers hier het sap van een citroen boven uit. Voeg de uitgeknepen citroen ook toe aan het water. Scheur de buitenste harde bladeren van de artisjok. Snij het onderste gedeelte van de stengel en het topje van de artisjok af. Schil de steel en wrijf de gehele artisjok in met de doormidden gesneden citroen. Snij de artisjok nu doormidden, verwijder het hooi en snij de helften dan in plakjes van 1 centimeter. Leg ze in het citroenwater. Maak op deze manier alle artisjokken schoon.

Voeg een scheutje olijfolie toe aan een grote koekenpan en voeg de knoflook en een kwart van de peterselie toe. Fruit dit ongeveer 2 minuten en voeg dan de uitgelekte artisjokpartjes toe. Breng ze op smaak met zout en peper en bak ze een paar minuten op hoog vuur. Voeg dan een half glas water toe en laat alles, afgedekt met een deksel, 15 tot 20 minuten garen. Zorg ervoor dat ze niet te droog worden en voeg indien nodig nog wat water toe.

Verwijder vervolgens de peterselie en zet het vuur uit. Hak de resterende peterselie grof en snij de boter in blokjes. Voeg de peterselie en boter toe aan de artisjokken, dek de pan af met de deksel en laat alles een paar minuten staan tot de boter is gesmolten. Dien vervolgens op met wat lekker krokant brood.