Polpette al sugo
Gehaktballetjes met tomatensaus
Een van de meest klassieke recepten en iedereen houdt van gehaktballetjes in tomatensaus. Hierbij ons recept. Het geheim zit hem in twee dingen. Allereerst de combinatie van rundergehakt en varkensworst die de smaak van de balletjes heel bijzonder maakt. Daarnaast het oude brood wat wordt geweekt in melk en ervoor zorgt dat de balletjes lekker mals zijn. Probeer het maar eens! Met dit recept maak je ongeveer 24 gehaktballetjes.
Ingrediënten
- Rundergehakt (250 g)
- Varkensworst (175 g)
- Oud witbrood zonder korst (40 g)
- Ei (1)
- Parmigiano Reggiano (35 g)
- Verse peterselie (handvol)
- Knoflooktenen (3)
- Ui (1)
- Verse peterselie (handvol)
- Verse basilicum (handvol)
- Passata di pomodoro (400 g)
- Melk (1 glas)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 70 minuten
Bereidingswijze
Snij of scheur het brood in stukken en voeg toe aan een kom. Voeg de melk toe, meng alles goed en laat het brood zompig worden.
Snij voor de saus de ui fijn. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan en fruit de ui samen met 2 gekneusde tenen knoflook en de stengels van de basilicum ongeveer 10 minuten op laag vuur totdat alles zacht is. Verwijder dan de stengels van de basilicum, voeg de passata toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de helft van de basilicum toe en meng alles goed. Laat de saus op laag vuur met deksel minimaal 30 minuten koken.
Maak intussen de gehaktballen. Hak de resterende knoflookteen zeer fijn en voeg samen met de gehakte peterselie toe aan een grote mengkom. Voeg het gehakt en de ontvelde worsten toe. Knijp de melk uit het brood, wrijf het brood in je handen zodat het kleine broodkruimels worden en voeg ze toe aan de mengkom, samen met de helft van het ei en de parmigiano. Breng op smaak met zout en peper, meng alles heel goed door elkaar en vorm dat ongeveer 24 balletjes van het mengsel ter grootte van een golfbal.
Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Voeg ze dan toe aan de tomatensaus en laat deze nog zo’n 20 minuten op laag vuur met deksel pruttelen. Verwijder de basilicum die haar smaak heeft afgegeven en dien op, bestrooit met wat verse basilicum en een klein scheutje olijfolie. Brood erbij is hier wel een must!