Finocchio stufato
Gestoofde venkel
Italianen behandelen hun groenten met respect, met ontzag zelfs, dus niet alleen als bijgerechtje bij een hoofdschotel. Veel groenten worden op traditionele wijze langdurig gestoofd voor een vollere en verfijnder smaak. In dit gerecht neemt venkel de belangrijkste plaats in, waardoor de kenmerkende smaak en textuur ervan de andere smaken overheersen. Lekker!
Ingrediënten
- Venkelknollen (2)
- Ui (1)
- Tomaten (2)
- Zwarte olijven (55 g)
- Groentebouillon (1,5 dl)
- Verse basilicum (handvol)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Bereidingswijze
Snij het venkelgroen van de knollen fijn en houd apart. Verwijder de buitenste laag van de venkelknollen. Snij de knollen vervolgens overlangs doormidden en snij ze dan in dunne plakken. Snij ook de ui in dunne plakken.
Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur ongeveer 5 minuten. Voeg de plakken venkel toe en laat deze onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten meebakken.
Kruis de tomaten bij het steeltje in en leg ze een halve minuut in kokend water. Giet ze vervolgens af en dompel ze in koud water. Ontvel vervolgens de tomaten en snij ze in blokjes. Voeg de tomaten en de olijven toe aan de venkel. Giet de bouillon erbij en laat alles, met de deksel op de pan, ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de venkel helemaal zacht is. Voeg de gescheurde basilicumblaadjes toe en breng op smaak met wat zout en zwarte peper. Garneer met het venkelgroen en dien direct op.