Vignarola
Gestoofde lentegroenten
Super simpel en puur. Verse voorjaarsgroenten die gestoofd worden met wat goede olijfolie en wat munt. Eventueel kun je een klein beetje pancetta toevoegen zoals in dit recept, maar ook zonder is het heerlijk. Mocht je geen tijd (of zin) hebben om de verse tuinbonen en doperwten te doppen, dan kun je uiteraard ook uit de diepvries gebruiken. Bij tuinbonen buiten het seizoen zou ik ze wel dubbel doppen om zo het taaie velletje te verwijderen. Bij verse jonge tuinbonen hoeft dit niet.
Ingrediënten
- Kleine artisjokken (6)
- Verse tuinbonen gedopt (175 g)
- Verse doperwten gedopt (175 g)
- Bosuien (4)
- Knoflookteen (1)
- Pancetta (50 g)
- Citroen (2)
- Verse munt (enkele blaadjes)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Bereidingswijze
Snij de citroenen doormidden. Vul een grote kom met koud water en pers hier het sap van een citroen boven uit. Voeg de uitgeknepen citroen ook toe aan het water. Scheur de buitenste harde bladeren van de artisjokken. Snij het onderste gedeelte van de stengel en het topje van de artisjok af. Schil de steel en wrijf de gehele artisjok in met de doormidden gesneden citroen. Snij de artisjok in kwartjes, verwijder het hooi en leg ze in het citroenwater. Maak op deze manier alle artisjokken schoon.
Verhit een klein scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Snij de pancetta in reepjes en bak ze krokant. Verwijder ze uit de pan en laat ze uitlekken in wat keukenpapier. Snij de bosuien fijn en zet ze apart.
Voeg een scheutje olijfolie toe aan een grote koekenpan en voeg de gekneusde knoflook en de bosuien toe. Fruit ongeveer 2 minuten en voeg dan de uitgelekte artisjokken toe. Breng ze op smaak met zout en peper, voeg een lepel water toe en laat ze dan 2 minuten afgedekt stoven. Voeg dan de tuinbonen toe met twee eetlepels water en laat wederom 2 minuten afgedekt stoven. Voeg dan de doperwten toe, wederom met twee eetlepels water en laat het geheel nogmaals 2 minuten stoven. Voeg eventueel wat water toe als het gerecht te droog word. Dien het gerecht op, bestrooid met wat verse munt, de gebakken pancetta en een scheutje olijfolie.