Melanzane ripiene
Gevulde aubergine
Gevulde aubergines worden op ontelbaar verschillende manieren klaargemaakt. Denk aan vullingen met pasta of rijst of juist alleen maar met groenten. Wij vullen ze in dit recept met kalfsgehakt, maar je kunt hier natuurlijk ook iedere ander gehakt voor gebruiken. De methode is echter vaak hetzelfde. Deze gevulde aubergines zijn ook op kamertemperatuur erg lekker!
Ingrediënten
- Grote aubergines (2)
- Passata di pomodoro (300 g)
- Kalfsgehakt (380 g)
- Ui (1)
- Knoflooktenen (2)
- Droge witte wijn (50 g)
- Verse basilicum (handvol)
- Parmigiano Reggiano (75 g)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 70 minuten
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Snij de aubergines in de lengte doormidden en verwijder de steel. Schep met behulp van een eetlepel het vruchtvlees eruit en leg opzij. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en breng ze op smaak met zout en peper. Bak ze 30 minuten in de oven en laat ze vervolgens afkoelen.
Snij voor de vulling de ui in kleine blokjes. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui samen met de gekneusde knoflooktenen en de stengels van de basilicum 10 minuten op laag vuur. Snij intussen de apart gehouden aubergine zeer fijn. Voeg dan het gehakt toe aan de koekenpan en bak het bruin. Voeg dan de aubergines toe en bak nog eens 5 minuten. Blus de pan af met de witte wijn en laat alle alcohol verdampen. Voeg de passata toe, breng alles op smaak met zout en peper en een paar basilicumblaadjes en laat de vulling 15 minuten sudderen op laag vuur. Zet het vuur uit, voeg driekwart van de parmigiano toe en laat dan de vulling afkoelen.
Verwarm de oven weer voor tot 180 graden. Vul de aubergineschelpen met het vleesmengsel en strooi er de resterende parmigiano overheen. Besprenkel de aubergines met wat olijfolie en bak ze 20 minuten in de oven totdat de kaas mooi is gesmolten en krokant is geworden.