Pomodori ripieni con riso
Gevulde tomaten met rijst
Een zomers groentegerecht met gevulde tomaten en rijst. Heerlijk om warm te eten, maar ook de volgende dag koud. Voor de vulling is hier gebruik gemaakt van risottorijst zoals arborio of carnaroli rijst, maar je kunt ook experimenteren met gehakt of bijvoorbeeld mozzarella of scamorza. Ook andere groenten kun je op deze manier vullen en bereiden. Denk aan paprika’s, ronde courgettes en natuurlijk aubergines.
Ingrediënten
- Tomaten (8)
- Arborio rijst (100 g)
- Parmigiano Reggiano (100 g)
- Knoflooktenen (2)
- Verse peterselie handvol (3)
- Verse basilicum handvol (2)
- Verse munt handvol (1)
- Gedroogde oregano (1 tl)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Bereidingswijze
Kook de arborio rijst in een ruime pan met gezouten water gaat. Giet de rijst af en laat afkoelen. Snij het kapje aan de bovenkant van de tomaten zo ver los dat je het als deksel open kunt vouwen. Schep de binnenkant van de tomaten met een theelepel leeg, hak het vruchtvlees fijn en zet apart. Breng de binnenkant van de tomaten op smaak met zout en zet ze dan ondersteboven zodat ze een beetje kunnen uitlekken.
Verhit de oven tot 180 graden. Hak de knoflook fijn en de kruiden grof. Meng de rijst met de knoflook, de kruiden, de geraspte parmezaanse kaas, het tomatenvruchtvlees een een scheutje olijfolie in een kom. Breng op smaak met zout en peper. Vul de uitgelekte tomaten met het mengsel tot iets onder de rand en doe het dekseltje dicht. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en plaats hier de tomaten in. Bak ze ongeveer 30 minuten in de oven en dien ze op, besprenkeld met wat olijfolie en wat muntblaadjes.