Je bekijkt nu Gnocchi met courgettepesto
Gnocchi con pesto di zucchine

Gnocchi met courgettepesto

Gnocchi con pesto di zucchine

Gnocchi met courgettepesto

Dit gerecht aten we ooit in Pistoia, een klein stadje in Toscane. De zachte, luchtige gnocchi met de romige courgette pesto en de krokante pancetta is een heerlijke combinatie. Het maken van de gnocchi kost wat werk, maar dat is het absoluut waard. Mocht je geen tijd hebben dan kan je uiteraard ook kant en klare gnocchi gebruiken.

Ingrediënten

  • Aardappels (1 kg)
  • Bloem type 00 (300 g)
  • Ei (1)
  • Courgette (200 g)
  • Pijnboompitten (30 g)
  • Pecorino Romano (60 g)
  • Verse basilicum (10 g)
  • Ricotta salata (100 g)
  • Pancetta (200 g)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 60 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten

Bereidingswijze

Kook de aardappels (met schil) in ruim kokend water gaar in ongeveer 30 tot 40 minuten. Giet ze af en laat ze iets afkoelen. Verwijder de schil en pureer ze. Stort de bloem op het aanrecht en strooi hier de gepureerde aardappels overheen samen met wat zout. Meng alles goed. Klopt het ei en voeg het toe aan het aardappelmengsel. Meng alles goed met blote handen tot een soepel deeg.

Snij het deeg in vier stukken en rol elk stuk uit tot een lange worst. Snij deze worst in blokjes. Haal de blokjes vervolgens met je duim over een vork of pastaplankje om zo de gekartelde structuur te krijgen. Stort de gnocchi op een met bloem bestoven bord, dek af met plasticfolie en houdt apart.

Was voor de pesto intussen de courgettes, snijd de uiteinden eraf en rasp ze boven een vergiet. Bestrooi met zout en laat, boven een kom, ongeveer 30 minuten uitlekken. Rooster intussen de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan. Voeg de uitgelekte courgette, de pijnboompitten, de basilicum, de geraspte pecorino en 125 milliliter olijfolie toe aan een keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper en maal alles fijn. Zet apart.

Snij de pancetta in dunne reepjes. Verhit een klein scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de pancetta krokant. Laat vervolgens uitlekken op keukenpapier. Kook de gnocchi in een grote pan met gezouten kokend water. Op het moment dat de boven komen drijven zijn ze gaar. Schep de pesto in de koekenpan, samen met wat van het kookwater om een saus te creëren. Voeg de pancetta toe en de gnocchi. Meng alles goed door en schep op borden. Snij de ricotta in kleine blokjes en strooi deze over de gnocchi.