Je bekijkt nu Gnocchi uit Sorrento

Gnocchi uit Sorrento

Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi uit Sorrento

Gnocchi is een soort pasta gemaakt van aardappel en bloem. Het zijn hele lichte en luchtige pastavormen die je eigenlijk op dezelfde manier klaar kunt maken als andere pastasoorten. In dit gerecht worden ze in een simpele tomatensaus en met veel kaas gegratineerd in de oven! Het zelf maken van de gnocchi lijkt misschien veel werk, maar is eigenlijk zo gedaan en echt veel lekkerder dan de kant-en-klare varianten. Mocht je weinig tijd hebben dan kun je uiteraard ook kant-en-klare gnocchi gebruiken.

Ingrediënten

  • Kruimige aardappelen (1 kg)
  • Bloem type 00 (300 g)
  • Ei (1)
  • Passata di pomodoro (600 g)
  • Knoflooktenen (2)
  • Mozzarella (250 g)
  • Pecorino Romano (100 g)
  • Verse basilicum (handvol)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten

Bereidingswijze

Kook de aardappelen in een grote pan met ongezouten water gaar, giet ze af en zet ze apart. Hak de knoflook zeer fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit de knoflook een minuut op hoog vuur. Voeg dan de passata toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de helft van de basilicum toe, dek de pan af met een deksel en laat alles op middelhoog vuur ongeveer 30 minuten koken.

Stort het bloem op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Schil de warme aardappelen en plet ze tot aardappelpuree. Voeg de aardappelpuree toe aan het kuiltje en breng op smaak met een snufje zout. Voeg het ei toe en kneed het mengsel kort totdat je een homogeen deeg hebt. Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Neem telkens een deel van het deeg en rol dit uit tot een lange worst van ongeveer 3 centimeter dik. Snij de worst in 1 centimeter dikke stukjes en haal ze voorzichtig over een vorm om de ribbelige vorm te krijgen. Bestuif ze met bloem en houd ze apart. Giet ongeveer driekwart van de tomatensaus in een grote kom. Kook de gnocchi in de pan met gezouten water tot ze boven komen drijven en schep ze dan in de kom met de saus. Meng alles goed.

Verhit de oven voor tot 250 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Giet de resterende saus over de bodem en verdeel hier een laag gnocchi overheen. Voeg de helft van de gescheurde mozzarella, basilicum en geraspte pecorino toe. Voeg vervolgens de rest van de gnocchi toe en bedek deze met de resterende mozzarella en pecorino. Bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant.