Je bekijkt nu Granita van watermeloen, espresso en citroen

Granita van watermeloen, espresso en citroen

Granita di anguria, caffè e limone

Granita van watermeloen, espresso en citroen

Tijdens de warme zomermaanden is granita heerlijk als verkoelend tussendoortje of als licht nagerecht. In Sicilië worden ze zelfs bij het ontbijt gegeten, samen met een brioche broodje. Het is heel eenvoudig te maken en je kunt eindeloos variëren met verschillende fruitsmaken, maar ook met koffie, amandelen of verschillende siropen. In dit recept hebben we gekozen voor onze favorieten smaken: zoete watermeloen, bittere espresso en zoetzurige citroen.

Ingrediënten

  • Voor de granita watermeloen
  • Watermeloen (1 – 540 ml sap)
  • Sinaasappel (1 – 40 ml sap)
  • Citroen (1/2 – 20 ml sap)
  • Suiker (170 g)

    Voor de granita espresso
  • Goede sterke espresso (600 ml)
  • Suiker (170 g)

    Voor de granita citroen
  • Water (665 g)
  • Suiker (100 g)
  • Citroenen (3 – 135 ml sap)


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 0 minuten

Wachttijd: 240 minuten

Bereidingswijze

Voor de granita van watermeloen: schil de watermeloen, snij het vruchtvlees in blokken en maal tot sap in een keukenmachine. Zeef het sap in een grote kom en duw met een lepel al het vocht door de zeef. Pers het sap uit de sinaasappel in een pan en verwarm. Voeg de suiker toe en blijf roeren totdat alle suiker is opgelost. Laat het mengsel afkoelen en roer er dan het watermeloen sap en het citroensap doorheen.

Voor de granita van espresso: schenk de hete espresso in en grote kom en voeg de suiker toe. Roer het mengsel goed door totdat alle suiker is opgelost en laat dan afkoelen.

Voor de granita van citroen: Verwarm 130 milliliter water in een pan en voeg de suiker toe. Roer het mengsel goed door totdat alle suiker is opgelost en breng het aan de kook. Haal het vervolgens meteen van het vuur en laat afkoelen. Roer het resterende water en het citroensap door het mengsel.

Schenk de drie mengsels in drie grote vriesbakken en zet ze in de vriezer. Haal ze na drie uur uit de vriezer en roer ze goed door met een garde. Herhaal deze stap een uur lang, waarbij je om de vijftien minuten de mengsels goed omroert, totdat ze ijskristallen vormen. Schep ze in dessertglazen en plaats ze voor het opdienen even in de koelkast zodat de ijskristallen wat zachter worden.