Pollo al sugo di pomodoro
Kip met tomatensaus
Dit kipgerecht stamt uit Toscane. Je kunt voor dit recept elk deel van de kip gebruiken, zowel met als zonder botten en/of vel. Hier gebruiken we een hele kip. De botten geven extra smaak aan het gerecht en zorgen ervoor dat de borststukken van de kip niet taai en droog worden. De borststukken kun je vervolgens weer in tweeën snijden, waardoor je 10 stukken overhoudt.
Ingrediënten
- Biologische kip (1)
- Bliktomaten (400 g)
- Rode wijn (100 ml)
- Rode ui (1)
- Wortel (1)
- Selderijstengel (1)
- Knoflookteen (1)
- Verse rozemarijn (2 takjes)
- Verse peterselie (handvol)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Bereidingswijze
Snijd de ui, de wortel en de selderij in zeer fijne blokjes en houd deze apart. Deel de kip op in 10 stukken en snij eventueel overtollig vet weg. Wrijf de kunstukken goed in met zout en peper. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan en bak de stukken kip rondom goudbruin. Schep ze uit de pan en zet ze apart.
Voeg de fijngesneden ui, wortel en selderij toe aan de pan en laat deze in ongeveer 10 minuten op laag vuur zacht worden. Zet het vuur vervolgens weer hoog en voeg de stukken kip toe, samen met de takjes rozemarijn en de geplette knoflookteen. Bak het geheel nog 5 minuten en voeg dan de rode wijn toe. Laat de alcohol volledig verdampen. Voeg de bliktomaten toe, breng op smaak met zout en peper en dek de pan af met een deksel. Laat de kip ongeveer 35 minuten op laag vuur langzaam garen in de tomatensaus. Strooi vervolgens de gehakte peterselie over de kip en dien het gerecht heet op.