Lasagne con zucca e salsiccia
Lasagne met pompoen en worst
Een lasagne recept voor in de herfst, wanneer de pompoenen weer in het seizoen zijn. Pompoen en varkensvlees is een heerlijke combinatie die je in meerdere recepten op de website tegenkomt. De pompoen wordt gegaard, gepureerd en dan gemengd met de bechamelsaus, met als resultaat een heerlijke romige lasagne.
Ingrediënten
- Lasagne vellen (500 g)
- Varkensworst (400 g)
- Pompoen (600 g)
- Parmigiano Reggiano (250 g)
- Knoflooktenen (3)
- Volle melk (500 ml)
- Gezouten boter (50 g)
- Bloem (50 g)
- Verse salie (enkele blaadjes)
- Verse rozemarijn (enkele takjes)
- Nootmuskaat
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 60 minuten
Bereidingswijze
Verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Snij twee van de knoflooktenen in dunne schijfjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote braadpan en fruit de knoflook een paar minuten. Voeg dan de pompoen toe, samen met de salie en rozemarijn. Bak alles een paar minuten op middelhoog vuur en voeg dan een glas water toe. Breng op smaak met zout en peper, dek de pan af en laat de pompoen in ongeveer 20 minuten zacht worden. Verwijder dan de rozemarijn en salie en pureer alles glad met een keukenmachine. Zet apart.
Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Snij de resterende teen knoflook doormidden en fruit aan in de olijfolie. Verwijder het vel van de worsten en breek het vlees in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de pan en bak ze op hoog vuur rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.
Maak intussen de bechamelsaus. Laat de boter smelten in een grote steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en blijf roeren totdat de bloem gaar is. Deze is gaar wanneer hij zanderig en droog wordt. Voeg vervolgens de melk toe en blijf roeren op laag vuur totdat de bechamelsaus de dikte van yoghurt krijgt. Breng hem op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg vervolgens de gepureerde pompoen toe en meng alles goed door.
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en verdeel een dun laagje pompoensaus over de bodem. Bedek met een laag lasagne vellen, gevolgd door nog een dun laagje pompoensaus. Strooi er wat worst overheen en verdeel er wat gesneden mozzarella over. Rasp hier een laagje parmezaanse kaas overheen. Herhaal deze stappen tot de ingrediënten op zijn. Eindig met een laag parmezaanse kaas. Bak de pasta ongeveer 25 minuten in de oven totdat er een goudbruine korst ontstaat. Laat de lasagne wat afkoelen voor het opdienen.