Mezze rigatoni alla zozzona
Mezze rigatoni met worst, pancetta, cherrytomaten en ei
Dit gerecht lijkt wel op een moderne combinatie van de vier klassieke Romeinse pastarecepten: de carbonara, de amatriciana, de cacio e pepe en de gricia. Een vrij machtig en niet perse heel erg gezond pastagerecht, maar wel heel erg lekker. Zozzona betekend blijkbaar ook iets in de trend van extreem rijk… Zegt genoeg. Echte comfort food, zeker met een kater!
Ingrediënten
- Mezze rigatoni (320 g)
- Varkensworst (250 g)
- Pancetta (200 g)
- Cherrytomaten uit blik (350 g)
- Knoflooktenen (2)
- Rode ui (1)
- Pecorino Romano (100g)
- Eierdooiers (4)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Bereidingswijze
Snij de pancetta in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en vervolgens in reepjes. Verwijder het vel van de varkensworst en breek de worst in stukjes. Snij de ui in dunne ringen en de knoflook in plakjes. Verhit een klein scheutje olijfolie in een grote koekenpan en bak de worst op hoog vuur rondom bruin. Voeg de pancetta en de uien toe en laat op middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten krokant worden. Voeg dan de knoflook toe en bak deze nog 1 minuut mee. Voeg de cherrytomaten toe, meng goed en laat de saus dan 10 minuten inkoken.
Voeg de eierdooiers toe aan een kleine kom en meng ze met ongeveer 60 gram van de pecorino. Kook intussen de mezze rigatoni in een pan met gezouten water al dente. Voeg een paar eetlepels van het pastawater toe aan de eierdooiers en roer tot een smeuïge saus. Schep de pasta door de tomatensaus en voeg eventueel nog een paar eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Zet het vuur uit, voeg de eieren toe, samen met de resterende pecorino en meng alles goed. Dien op, bestrooid met nog wat pecorino en een scheutje olijfolie.