Pucce
Olijvenbroodjes
Pucce zijn broodjes gemaakt van durumtarwe waarin olijven zijn verwerkt en komen uit de streek Salento in Puglia. Het kost wat moeite en tijd om de broodjes te maken, maar het is heel leuk om te doen en de beloning is groot. Zorg er wel voor dat je olijven van wat kwaliteit koopt, bijvoorbeeld de Taggiasche olijven. Eet ze gevuld met wat restjes vlees, kip of gegrilde groenten. Met dit recept maak je ongeveer 8 broodjes.
Ingrediënten
- Semola di grano duro (325 g)
- Bloem type 00 (175 g)
- Water (370 ml)
- Gedroogde gist (3 g)
- Zwarte olijven (120 g)
- Zout (9 g)
- Honing (10 g)
- Olijfolie extra vergine (30 ml)
Voorbereiding: 55 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 12 uur
Bereidingswijze
Meng in een grote kom de bloem en semola, de gist, het zout, de olijfolie, de honing en 250 milliliter water. Mix de ingrediënten met behulp van een tafelmixer met kneedhaak op de laagste stand, zolang tot er geen droog bloem meer in de kom zit, ongeveer 5 minuten. Dek de kom dan af met plasticfolie of een theedoek en laat 20 minuten rusten. Zet de kom vervolgens weer onder de tafelmixer en kneed op de middelste stand terwijl je het resterende water geleidelijk toevoegt, ongeveer 5 minuten. Zet, wanneer al het water is opgenomen, de mixer nog een standje sneller en kneed het deeg tot dat het mooi glad en elastisch is, ongeveer 10 minuten. Voeg de olijven toe en meng ze op de laagste stand door het deeg.
Vet in grote kom in met wat olijfolie en stort hier het deeg in. Trek aan de zijkant de deegflap omhoog en plak dit boven op het deeg vast. Doe dit vier keer, voor alle vier de hoeken tot je het gehele deeg hebt gehad. Keer het deeg om en dek dan de kom af met plasticfolie. Laat het deeg 12 uur rijzen in de koelkast.
Bestrooi het aanrecht met een laagje semola. Bevochtig je handen met wat warm water en knijp dan stukjes van ongeveer 125 gram van het deeg en rol ze door de semola. Leg ze vervolgens op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Druk de deegballetjes wat platter en dek vervolgens de bakplaat af met wat plasticfolie of een theedoek en laat nog 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Verwarm intussen de oven voor tot 245 graden. Sprenkel een klein beetje water over de broodjes en bak ze dan 5 minuten in de oven. Zet vervolgens de temperatuur lager naar 210 graden en bak ze dan in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een taartrooster en dien ze dan op.