Je bekijkt nu Panzerotti

Panzerotti

Panzerotti

Panzerotti zijn gefrituurde snacks uit Puglia. In feite is het een soort pizzadeeg wat gevuld wordt met mozzarella, tomaten en oregano en vervolgens wordt gefrituurd. Deze vulling is de traditionele, maar het idee is om op deze manier restjes op te maken. Laat je creativiteit de vrije loop en vul ze met alles wat je lekker vindt. Met dit recept maak je tussen de 10 en 12 panzerotti.

Ingrediënten

  • Bloem type 00 (500 g)
  • Gedroogde gist (3 g)
  • Warm water (300 ml)
  • Suiker (1 tl)
  • Zout (10 g)
  • Mozzarella (300 g)
  • Passata di pomodoro (200 g)
  • Gedroogde oregano (2 el)
  • Olijfolie extra vergine (1 el)
  • Zonnebloemolie


Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten

Wachttijd: 140 minuten

Bereidingswijze

Meng in een kom de bloem met de gist en het suiker. Meng in een tweede grote kom het water met het zout en de olijfolie. Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe aan het water en meng goed totdat een deeg ontstaat. Stort het geheel dan op het aanrecht en kneed het ongeveer 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een kom afgedekt met vershoudfolie. Laat het deeg 2 uur rijzen op een warme plek.

Snij intussen de mozzarella in kleine blokjes en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed er een worst van. Verdeel het deeg in balletjes van ongeveer 80 gram per stuk. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog eens 20 minuten rijzen op een warme plek.

Meng in de tussentijd in een kom de mozzarella met de passata, een snuf zout en de oregano. Bestrooi de deegballen met wat bloem en rol ze dan uit met een deegroller tot niet al te dunne schijven. Verdeel de vulling op het midden van de deegcirkels, bevochtig de randen met wat water en vouw ze dan dubbel. Druk de randen goed op elkaar en sluit ze af met een vork zodat de panzerotti goed gesloten zijn.

Verhit de zonnebloemolie in een grote pan tot 170 graden. Als je geen thermometer hebt kun je ook een tandenstoker in de olie houden. Wanneer zich veel belletjes rondom de tandenstoker vormen, is de olie op temperatuur. Bak de panzerotti een voor een tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten per keer. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier en afkoelen.