Pappardelle al ragù di cingiale
Pappardelle met ragù van everzwijn
Een Toscaans gerecht wat qua bereiding behoorlijk veel lijkt op de traditionele bolognesesaus. De smaak van het wild zijn is echter compleet anders. Veel sterker en licht wild. Het geheim zit hem in de kooktijd. Hoe langer, hoe beter, dus in dit recept koken we de saus ook zo’n 4 uur lang. Kost wat tijd, maar het resultaat is echt heerlijk!
Ingrediënten
- Pappardelle (250 g)
- Wild zwijn (500 g)
- Passata di pomodoro (375 g)
- Rode wijn (50 g)
- Knoflookteen (1)
- Ui (1)
- Wortel (1)
- Selderijstengel (1)
- Verse rozemarijn (enkele takjes)
- Verse laurier (2)
- Pecorino Romano
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 260 minuten
Bereidingswijze
Maak de wortel en selderij schoon en snij ze samen met de ui in hele kleine blokjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote braadpan en fruit de groenten samen met de gekneusde knoflookteen ongeveer 10 minuten op laag vuur.
Snij of hak intussen het wilde zwijn vlees in hele fijne blokjes en hak de rozemarijn fijn. Voeg het vlees, de rozemarijn en de laurier toe aan de pan en bak het vlees op hoog vuur in ongeveer 10 minuten rondom bruin. Voeg de rode wijn toe en laat alle alcohol verdampen. Voeg dan de passata toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 3,5 uur op laag vuur koken afgedekt met een deksel. Haal vervolgens de deksel van de pan en laat de saus dan nog een half uur koken.
Kook intussen de pappardelle in een pan met gezouten water al dente. Schep de pasta door de saus en voeg eventueel nog een paar eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Dien op, eventueel bestrooid met wat pecorino en een scheutje olijfolie.