Pesto alla Trapanese
Pesto uit Trapani
Pesto alla Trapanese is een typisch gerecht uit de Siciliaanse provincie Trapani, welke normaal gesproken wordt gegeten met Busiate, een pasta in de vorm van een soort kurkentrekker. Traditioneel wordt de saus met een vijzel gemaakt. Voor het gemak wordt hij hier met behulp van een keukenmachine gemaakt. Het is een makkelijke, lichte en aromatische saus welke ook lekker is bij gebakken vis of gewoon met wat oud brood.
Ingrediënten
- Trostomaten (500 g)
- Blanke amandelen (80 g)
- Verse basilicum (70 g)
- Pecorino Romano (10 g)
- Knoflookteen (1)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Bereidingswijze
Snij de onderkant van de tomaten in een kruisvorm in en leg ze één minuut in kokend water. Spoel ze vervolgens meteen af met koud water en laat ze afkoelen. Rooster intussen de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Rasp de pecorino en zet apart.
Maal de amandelen grof in een grote vijzel of keukenmachine. Ontvel de tomaten, schep met behulp van een lepel de zaadjes eruit en hak het vruchtvlees fijn. Voeg de knoflook en basilicum toe aan de vijzel/keukenmachine en maal goed. Schep het mengsel vervolgens in een kom, samen met de tomaten, de pecorino en de olijfolie. Meng het geheel goed en breng op smaak met zout en peper.