Rigatoni all’amatriciana
Rigatoni amatriciana
Een van de vier klassieke Romeinse pastagerechten, de amatriciana. Het is in feite exact hetzelfde gerecht als de gricia, maar dan met toevoeging van tomaten. Gebruik hier het liefst ook San Marzano tomaten uit blik voor! Het echte recept dient met guanciale gemaakt te worden, wat wangspek van een varken is, maar als je dit echt niet kan vinden zou je eventueel pancetta kunnen gebruiken.
Ingrediënten
- Rigatoni (320 g)
- Guanciale (150 g)
- Pecorino Romano (100 g)
- Gepelde bliktomaten (500 g)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Bereidingswijze
Snij de guanciale in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en vervolgens in reepjes. Verhit een grote koekenpan op laag vuur zonder olijfolie en bak de guanciale langzaam krokant. Schep de guanciale vervolgens uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Knijp de bliktomaten met je handen fijn en voeg ze toe aan de koekenpan met het vet van de guanciale. Breng op smaak met zwarte peper en een klein beetje zout en laat de saus ongeveer 15 minuten op laag vuur inkoken.
Kook intussen de rigatoni in een pan met gezouten water al dente. Schep de pasta door de saus en voeg eventueel nog een paar eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Voeg het grootste deel van de guanciale en pecorino toe en meng alles goed. Dien op, bestrooid met de resterende pecorino en guanciale.