Je bekijkt nu Romeinse artisjokken

Romeinse artisjokken

Carciofi alla Romana

Romeinse artisjokken

Artisjokken zijn helaas niet zo bekend in Nederland, maar ze zijn erg lekker en gezond. De artisjok is eigenlijk een gesloten bloemknop en in het hart bevindt zich dan ook hooi dat uiteindelijk uitgroeit tot een paarse bloem. Bij het schoonmaken is het belangrijk dat je dit hooi allemaal verwijdert. Als je de bladeren van de artisjok verwijderd, verkleurt de artisjok snel. Hierom kun je ze het beste inwrijven met citroensap. In dit gerecht worden de hartjes op smaak gebracht met kruiden en knoflook door ze te vullen en ondersteboven te koken.

Ingrediënten

  • Kleine artisjokken (12)
  • Knoflooktenen (3)
  • Verse munt (handvol)
  • Verse peterselie (handvol)
  • Citroenen (2)
  • Water (250 ml)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten

Bereidingswijze

Snij de citroenen doormidden. Vul een grote kom met koud water en pers hier het sap van een citroen boven uit. Voeg ook de uitgeknepen citroen toe aan het water. Scheur de harde buitenste bladeren van de artisjok. Snij het onderste gedeelte van de stengel en het topje van de artisjok af. Steek een klein mes of theelepel in het midden van de artisjok en schraap het hooi eruit. Schil vervolgens ook de steel en wrijf de gehele artisjok in met de doormidden gesneden citroen. Leg de artisjok vervolgens in het citroenwater. Maak op deze manier alle artisjokken schoon.

Hak voor de vulling de knoflook, peterselie en munt fijn. Breng op smaak met zout en peper en een scheutje olijfolie en meng alles goed. Giet de artisjokken af en vul ze met het kruidenmengsel. Bestrooi de buitenkant van de artisjokken met zout en peper. Giet een laagje olijfolie in een kleine braadpan en plaats hierin de artisjokken met de stengels naar boven. Fruit de artisjokken een paar minuten in de olijfolie en voeg dan het water toe. De artisjokken moeten ongeveer tot aan het begin van de stengel onder water staan. Dek de pan af met een deksel en laat de artisjokken ongeveer 30 minuten koken op laag vuur. Dien op, besprenkeld met een scheutje goede olijfolie.