Je bekijkt nu Scacce met aubergine

Scacce met aubergine

Scacce con melanzane

Scacce met aubergine

Scacce is een gevuld plat brood uit Sicilië. Het is eigenlijk een opgerold deeg wat je kunt vullen met allerlei restjes, zoals worst en uien, tomatensaus en gegrilde aubergine, aardappelen en kaas, geroosterde groenten of zelfs met pesto’s. In dit recept bestaat de vulling uit gebakken aubergine en romige ricotta. Je kunt voor een extra bite nog wat amandelen of pijnboompitten aan de vulling toevoegen.

Ingrediënten

  • Semola di grano duro (500 g)
  • Gedroogde gist (7 g)
  • Warm water (220 ml)
  • Olijfolie extra vergine (55 ml)
  • Zout (6 g)
  • Ricotta (500 g)
  • Aubergine (2)
  • Pecorino Romano (100 g)
  • Verse basilicum (handvol)


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten

Wachttijd: 60 minuten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Los in een grote kom de gist op in het warme water. Voeg de olijfolie toe en vervolgens, al mengend, lepel voor lepel de bloem. Voeg dan het zout toe en meng goed door het deeg. Stort het deeg op het aanrecht en kneed het 10 minuten. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een kom afgedekt met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

Snijd intussen de aubergine en kleine blokjes en meng ze in een kom met zout, peper en een scheut olijfolie. Stort de aubergines op een ingevette bakplaat en bak ze in ongeveer in 30 minuten goudbruin in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen en zet ze apart.

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Snij het deeg in twee gelijken stukken en rol ze een voor een uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne rechthoek van ongeveer 1 millimeter dik. Zorg dat het deeg niet blijft plakken aan het aanrecht. Wrijf met de achterkant van een lepel het deeg in met de ricotta en laat hierbij een klein stukje aan de randen open. Bestrooi het deeg vervolgens met de aubergine, gescheurde basilicum, pecorino en een klein scheutje olijfolie. Vouw de randen van het deeg naar binnen en rol vervolgens vanaf de korte zijde strak op tot een rol. Leg beide rollen op een ingevette bakplaat en wrijf ze in met wat olijfolie. Bak de scacce in ongeveer 35 minuten goudbruin in de oven.