Je bekijkt nu Sedani met pancetta en aspergecrème

Sedani met pancetta en aspergecrème

Sedani con pancetta e crema di asparagi

Sedani met pancetta en aspergecrème

In dit recept maken we de pastasaus door gegaarde asperges te pureren. Deze manier van een gezonde pastasaus te maken kun je toepassen met bijna elke soort groenten. Denk bijvoorbeeld aan tomaten, courgettes, aubergines, paprika’s en broccoli. Je kunt de smaak van dit soort sauzen daarnaast nog aanpassen door smaakmakers zoals knoflook, uien, noten, kruiden of pecorino toe te voegen. Hier is de saus zo eenvoudig mogelijk gehouden, zodat je de asperges goed proeft.

Ingrediënten

  • Sedani (320 g)
  • Groene asperges (400 g)
  • Pancetta (200 g)
  • Knoflookteen (1)
  • Verse basilicum (handvol)
  • Pecorino Romano (100 g)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten

Bereidingswijze

Verwijder het houtachtige onderste deel van de asperges. Snij de toppen eraf en houdt deze apart. Snij het restant in kleine stukjes. Snij de pancetta in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en vervolgens in dunne reepjes. Verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de pancetta krokant. Laat vervolgens uitlekken op wat keukenpapier. Voeg een klein scheutje olijfolie toe aan de koekenpan en bak vervolgens de aspergetoppen in ongeveer 2 minuten beetgaar. Breng ze op smaak met zout en peper en zet ze apart.

Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en ruit hierin de knoflook een minuut. Voeg de fijngesneden aspergestelen toe en breng ze op smaak met zout en peper. Bak ze een paar minuten en voeg dan een pollepel van het kookwater toe. Kook de asperges ongeveer 10 minuten op laag vuur. Maal de asperges, samen met de helft van de basilicum, in een keukenmachine fijn tot een crèmige saus. Voeg eventueel wat van het kookwater toe om de saus te verdunnen.

Kook intussen de sedani in een ruime pan met gezouten water al dente. Hak de helft van de krokante pancetta fijn. Verhit de aspergecrème opnieuw in de koekenpan. Schep de pasta door de saus, samen met de resterende gescheurde basilicum, de aspergetoppen, de helft van de pecorino en de gehakte pancetta. Voeg eventueel nog een paar eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Dien op, bestrooid met wat pecorino, de resterende pancetta en een scheutje olijfolie.