Je bekijkt nu Sfincione

Sfincione

Sfincione

De sfincione is eigenlijk de Siciliaanse versie van een pizza. Qua structuur lijkt de sfincione ook wel op een sponzige focaccia met een dikke korst. De Siciliaanse pizza wordt belegd met een tomatensaus vol gekarameliseerde uien, ansjovis, caciocavallo of pecorino en olijfolie. Het aparte is dat de kaas samen met de ansjovis, nog vóór de saus toegevoegd wordt, in het deeg worden gedrukt. De traditionele sfincione is zo lekker dat experimenteren met verschillende ingrediënten eigenlijk niet nodig is.

Ingrediënten

  • Bloem type 00 (500 g)
  • Gedroogde gist (7 g)
  • Warm water (330 ml)
  • Bliktomaten (700 g)
  • Witte uien (3)
  • Caciocavallo of pecorino (150 g)
  • Broodkruim (30 g)
  • Ansjovisfilets (40 g)
  • Gedroogde oregano (1 el)
  • Zout (8 g)
  • Olijfolie extra vergine


Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 80 minuten

Wachttijd: 210 minuten

Bereidingswijze

Meng in een grote kom de bloem met de gist. Voeg het water langzaam toe en meng 10 minuten tot een deeg ontstaat. Voeg 35 milliliter olijfolie toe en blijf mengen totdat het deeg al de olie heeft opgenomen. Voeg tenslotte het zout toe en meng dit goed door het deeg. Stort het deeg op je aanrecht en kneed het nog een minuut. Vorm een bal van het deeg en leg deze in een kom afgedekt met vershoudfolie. Laat het deeg minimaal 3 uur rijzen op een warme plek.

Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur. Snij de uien in halve ringen en bak een paar minuten in de olie. Voeg een klein scheutje water toe en laat de uien in ongeveer 10 minuten zacht worden. Voeg dan de bliktomaten toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de tomatensaus ongeveer 30 minuten op laag vuur inkoken en laat hem dan afkoelen. Verhit een scheutje olijfolie in een kleine koekenpan en rooster hier het broodkruim in tot dit goudbruin is. Blijf goed roeren zodat het broodkruim niet verbrand en zet het dan apart.

Hak de ansjovis fijn en rasp de caciocavallo of pecorino. Vet een ovenplaat in met olijfolie en stort hier het deeg op. Duw het deeg plat en spreid het uit over het gehele oppervlakte van de bakplaat. Bedek met een theedoek en laat het nog eens 30 minuten rijzen op een warme plek.

Verhit de oven voor tot 200 graden. Verdeel de ansjovis en ongeveer driekwart van de caciocavallo of pecorino oer het deeg. Verdeel er dan met een lepel de tomatensaus over. Bestrooi de sfincione met oregano, de rest van de caciocavallo of pecorino en het broodkruim. Bak de sfincione ongeveer 45 minuten in de oven en dien vervolgens heet op.