Je bekijkt nu Siciliaanse cannoli
Cannoli Siciliani

Siciliaanse cannoli

Cannoli Siciliani

Siciliaanse cannoli

Siciliaanse cannoli zijn gefrituurde koekjes welke traditioneel worden gevuld met gesuikerde ricotta en gekonfijte vruchten. Ze zijn over heel Italië zo populair dat er veel gevarieerd wordt met de vullingen. In dit recept worden de cannoli, naast de traditionele vulling, ook gevuld met een pistache- en chocoladevulling. Om de cannoli te maken heb je wel cannolibuisjes nodig en eventueel een pastamachine. Vul de cannoli pas op moment van opdienen, anders worden de koekjes slap. Dit recept is voor ongeveer 30 cannoli.

Ingrediënten

  • Bloem type 00 (260 g)
  • Cacaopoeder (5 g)
  • Suiker (280 g)
  • Zout (1 el)
  • Eieren (20 g)
  • Marsala wijn (60 g)
  • Witte wijnazijn (10 g)
  • Ongezouten boter (30 g)
  • Zonnebloemolie (1 l)
  • Vers ricotta (1 kg)
  • Pure chocolade (180 g)
  • Ongezouten pistachenoten (70 g)
  • Gekonfijte sinaasappelschil (50 g)


Voorbereiding: 120 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten

Wachttijd: 60 minuten

Bereidingswijze

Meng de bloem in een grote kom met het cacaopoeder, 20 gram suiker, het zout, de koude boter, de geklopte eieren, de marsala en de witte wijnazijn. Kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg. Laat het opgerold in vershoudfolie 30 minuten rusten in de koelkast en laat het vervolgens 30 minuten op kamertemperatuur komen.

Verdeel het deeg in twee stukken en druk ze plat. Rol het deeg met behulp van een pastamachine of deegroller uit tot een dikte van 0,5 millimeter. Snij het deeg in vierkantjes van 10×10 centimeter, bestrijk twee punten van het deeg met wat losgeklopt ei en vouw ze dicht rondom de cannolibuisjes. Verhit in een grote pan de zonnebloemolie tot 180 graden en frituur in ongeveer één minuut de cannoli goudbruin. Laat ze uitlekken en haal ze voorzichtig van de cannolibuisjes af.

Druk de ricotta door een vergiet in een kom. Voeg 130 gram suiker en 130 gram fijngehakte chocolade toe en meng goed totdat de suiker is opgelost. Verdeel het mengsel over drie verschillende kommen. Voeg 50 gram zeer fijn gemalen pistachenoten toe aan de eerste kom, twee eetlepels cacaopoeder aan de tweede kom en 25 gram fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil aan de derde kom. Meng alles goed en vul hiermee drie spuitzakken.

Vul de gefrituurde cannoli met de ricotta mengsels. Druk de zijkanten van de chocolade cannoli in wat fijngehakte chocolade, de pistache cannoli in wat fijngehakte pistache en verdeel wat van het gekonfijte fruit op de zijkanten van de traditionele cannoli. Dien ze op bestrooid met wat poedersuiker.