Spaghetti al ragù del padre
Spaghetti met papa’s gehaktsaus
Dit was met voorsprong het meest populaire pastagerecht bij ons thuis. We vonden de saus zo lekker, dat iedereen deze wilde kunnen maken. Dit heeft voor de meeste in het gezin dan ook de passie tot koken aangewakkerd. Tot op de dag van vandaag proberen ze allemaal de saus nog regelmatig na te maken. Het is een eenvoudig, maar rijk gerecht. Heerlijk met verse rozemarijn, maar ook met andere verse harde kruiden zoals tijm, oregano en salie.
Ingrediënten
- Spaghetti (320 g)
- Rundergehakt (300 g)
- Room (200 ml)
- Droge witte wijn (100 ml)
- Tomatenpuree (70 g)
- Knoflooktenen (3)
- Rode ui (1)
- Verse rozemarijn (handvol)
- Pecorino Romano
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Bereidingswijze
Snij de ui fijn en de knoflook in dunne plakjes. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin de ui glazig. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en bak kort mee. Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur totdat het gehakt bruin is en het meeste vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze nog een aantal minuten mee op hoog vuur. Blijf in de saus roeren zodat deze niet aan de bodem blijft plakken. Hierdoor wordt de tomatenpuree minder zoet, bitter bijna. Blus de pan met de witte wijn en laat alle alcohol verdampen. Voeg de room toe en laat de saus nog een kwartier op laag vuur pruttelen. Voeg indien nodig nog wat zout en/of peper toe.
Kook intussen de spaghetti in een ruime pan met gezouten water al dente. Schep de pasta door de saus en voeg eventueel een paar eetlepels van het pastawater toe om de saus wat smeuïger te maken. Dien op, bestrooid met wat pecorino en een scheutje olijfolie.