Salmone con crosta di agrumi
Zalm met citruskorst
Iedereen lust zalm, zelfs mensen die geen vis lusten. Dit is ene heel gemakkelijk recept voor gebakken zalm, maar dan verrijkt met een krokante citrus- en tijmkorst. De smaak van verse zalm en citrus past perfect bij elkaar. Koop altijd zalm op de huid, deze beschermt namelijk de zalm zelf zodat deze tijdens het bakken niet verbrand. Daarnaast smaakt verse zalm het beste als deze in het midden nog net niet helemaal gaar en een beetje glazig is. Heerlijk met een frisse salade met venkel en sinaasappel.
Ingrediënten
- Verse zalm op de huid (600 g)
- Sneden oud brood (3)
- Knoflooktenen (2)
- Verse tijm (enkele takjes)
- Citroen (1)
- Sinaasappel (1)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Bereidingswijze
Snij de korsten van de sneden brood en gooi ze weg. Maal het brood fijn in een keukenmachine. Pluk de tijm en voeg deze toe aan het gemalen broodkruim, samen met de geraspte schil van de citroen en de sinaasappel. Breng op smaak met zout en peper. Voeg een klein scheutje olijfolie toe om alles te binden en meng goed.
Dep de zalm goed droog met wat keukenpapier en verdeel hem in vier gelijke stukken. Wrijf de stukken aan alle zijden in met zout en peper. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan. Kneus de knoflooktenen en fruit ze in de olijfolie. Voeg als de pan goed heet is de zalm toe en bak deze op de huidkant.
Aan de zijkanten van de zalm zie je de voortgang van de garing. Als de zalm net over de helft is gegaard, besprenkel dan de bovenkant met wat olijfolie en druk hier het broodkruim op. Keer de zalm voorzichtig om en bak nog 1 minuut aan de broodkant. Draai vervolgens weer terug op de huidkant, knijp het sap van de citroen en sinaasappel uit boven de pan en zet dan het vuur uit. Laat de zalm in de pan nog 2 minuten rusten en dien het gerecht dan op.