Carote in agrodolce
Zoetzure wortels
Het zoetzure in dit gerecht lijkt een beetje op een caponata, maar dan met wortelen in plaats van aubergine. Wortelen lijken een beetje een saaie groente, maar met wat aandacht wordt ook deze groente heerlijk. Je kunt het gerecht warm of koud eten.
Ingrediënten
- Verschillende wortels (500 g)
- Pijnboompitten (25 g)
- Rozijnen (25 g)
- Ui (1)
- Knoflookteen (1)
- Rode chilipeper (1)
- Honing (1 el)
- Rode wijnazijn (2 el)
- Verse basilicum (handvol)
- Olijfolie extra vergine
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 75 minuten
Bereidingswijze
Snij de ui fijn en de knoflook in dunne plakjes. Snij de rode chilipeper doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan en laat de ui samen met de knoflook en rode peper ongeveer 10 minuten op laag vuur garen.
Was en schil intussen de wortels. Voeg ze toe aan de pan en bak ze een maar minuten mee. Voeg dan de rozijnen en de pijnboompitten toe. Breng op smaak met zout en peper, voeg een scheutje water toe en laat het geheel, afgedekt met een deksel, ongeveer 1 uur op laag vuur garen. Roer alles regelmatig door.
Voeg vervolgens de honing en rode wijnazijn toe, meng alles goed door en laat het nog een paar minuten op laag vuur sudderen. Voeg dan de basilicum toe en dien het gerecht op, besprenkeld met een scheutje olijfolie.